Šťastné a udržitelné! 5 tipů pro zodpovědnější Vánoce

Šťastné a udržitelné! 5 tipů pro zodpovědnější Vánoce

16 Nov 2021Team Sens
Není potřeba převrátit Štědrý večer vzhůru nohama, stačí pár drobností a i tak bude rozdíl obrovský. Dali jsme dohromady 5 tipů, které fungují nám Sensákům a budeme rádi pokud najdou svoje místo i u tebe doma.

1. Vánoce začínají stromečkem

Řezané vánoční stromky z Holandska jsou už dávno pasé. Co takhle pořídit stromeček v květináči a po novém roce ho zasadit v lese? Ne všechny květináčové stromečky se chytnou, protože jejich kořeny dostávají pěkně zabrat, ale o to větší dobrodrůžo to bude.

A teď z jiného soudku, tedy květináče - super udržitelnou variantu nejspíš najdeš i u babičky v obýváku. Říká ti něco blahočet? Google it! Je to trochu retro, ale vlastně celkem cool. Je na tobě jak si pokojovou jedli ozdobíš a parádu ti pak bude dělat i po zbytek roku.

2. Daruj střídmě

Vánoce nejsou závod o to, kdo toho nejvíc nakoupí nebo utratí. Je to sice totální klišé, ale Vánoce jsou opravdu hlavně o tom strávit pěkné chvíle s rodinou a tvými nejbližšími. První princip udržitelnosti je nekupovat nesmysly.

3. Daruj udržitelně

V předchozím bodu mluvíme o množství dárků. Teď prozradíme tipy na dárky, které jsou šetrné k planetě (a často i k tvojí peněžence).
Než vběhneš do tlačenice v nákupáku zkus navštívit malé obchůdky s autorskou tvorbou a podpoř lokální řemeslníky. Podpoříš poctivou práci a budeš mít jistotu, že tvůj dáreček neletěl přes půl planety.

Nakupovat z druhé ruky už dávno to není ostuda. Z druhé ruky seženeš parádní věci a přitom šetříš přírodní zdroje. Často můžeš koupit kvalitativně lepší věci, které dnešní automatizovaná výroba nepředčí.

Další možností je darovat dárek, kterým přispěješ k šíření myšlenky udržitelnosti. Skvělou volbou jsou kovová brčka, včelobal, přírodní kosmetika, vegesáčky, cestovní hrníček nebo třeba náš udržitelný Vánoční balíček plný cvrččího proteinu.

4. Hlavně to pěkně zabalit

Balení dárků je vlastně jedna z nejzbytečnějších věcí na světě. Koupíš trendy balicí papír, dárek zabalíš, pak tenhle výtvor udělá chvilku parádu pod stromečkem a frrrnk, kopa papíru letí do koše. Na druhou stranu “nahatý” dárky nejsou žádný překvápko a vlastně by pod stromečkem ani nevypadaly moc hezky. Takže jak na to? Použij jako obal něco, co se dá dál využít – včelobal, kuchyňská utěrka (ideální na zabalení kuchařky), případně můžeš dárek zabalit do šátku nebo dokonce do košile. A když už balíš do papíru, tak je lepší obyčejný papír, nebělený, nelesklý, bez plastových zbytečností, omotaný třeba obyčejným provázkem.

5. Svátky jídla

Na Vánoce si nejspíš naplánuješ cheat day(s). Jasná věc, to k tomu patří. Cukroví ale napeč tak akorát, ať na tebe pak ještě do června nekouká z mrazáku.

Chceš letošní slavnostní tabuli něčím ozvláštnit? Zkus připravit vánoční cukroví trochu jinak. Přidej do klasických receptů trochu cvrččí mouky a získáš proteinovou bombu. Inspirovat se můžeš i našimi recepty, které jsme sepsali do jiného článku.

Čekání na Ježíška si můžeš zkrátit třeba křoupáním naší nové limitkycelých cvrčků. Doporučujeme je po štědrovečerní večeři vytáhnout jako třešničku na dortu a garatujeme, že bude u stolu veselo. Dali jsme si ale práci s jejich vkusným balením, takže jsou super i jako netradiční dárek.

 

 Mrkni se, co dalšího u nás pořídíš na Vánoce: Přejít na dárky ->

More articles