Největší cvrččí farma na světě má zachránit planetu

Největší cvrččí farma na světě má zachránit planetu

11 Sep 2020Team Sens

Náš současný potravinářský průmysl je v zoufalém stavu. Něco se musí změnit, aby se stal dlouhodobě udržitelným. Možná víš o veganském burgeru, který se skládá z 24 ultra-zpracovaných ingrediencí nebo o mase z laboratoře, na které by si člověk musel vzít hypotéku. My jsme rádi, že na tomto problému současně pracuje spousta lidí po celém světě, každý se svou unikátní vizi. My vidíme jako nejsnazší a nejdostupnější řešení cvrččí protein.

Cvrččí farmy již fungují

Chov cvrčků je stále poměrně mladé odvětví, získává si však rychle na oblibě. Sens v tuto chvíli provozuje největší cvrččí farmu na světě. Využívá metody vertikálního farmaření, klimaticky řízené prostředí a má svůj tým výzkumníků, který pracuje na automatizaci a vývoji krmiva z bioodpadu. Roční produkce této jediné farmy pokryje nároky na protein přes půl milionu lidí. Při srovnání se stejným množstvím proteinu z hovězího masa tato farma za rok ušetří 160 Tatrovek krmiva, denní spotřebu vody 20 milionů lidí a skleníkové plyny srovnatelné s 520 cestami autem kolem světa.

Proč není cvrččí protein v každém obchodě?

Sens čelí dvěma hlavním překážkám, které stojí v cestě cvrččího proteinu k široké veřejnosti. První problém je, že západní svět zatím není zvyklý jíst hmyz a druhý problém je jednoduše cena. Lidé naštěstí kompletně změnit názor na potraviny umí. V historii se to stalo například u sushi nebo humra, což byly kdysi jídla pro chudé a dnes jsou to vyhledávané speciality. Sens cvrččím proteinem obohacuje chleba, krekry, těstoviny a proteinové tyčinky a díky tomu nabízí potraviny, které lidé znají a mají rádi. Druhá překážka je bohužel neméně komplikovaná.

80 let vývoje v chovu kuřat odhaluje potenciál cvrčků

Cvrčci jsou schopni produkovat stejné množství proteinu jako skot a zároveň potřebují 2000x méně vody, 15x méně farmářské půdy, 12x méně krmiva a vyprodukují 100x méně skleníkových plynů. Na papíře tato čísla vypadají krásně, přenést je však do reality není snadné.

 „Náš tým výzkumníků pracuje na zefektivnění produkce. Přes 80 let vývoje a výzkumu chovu kuřat z nich udělalo velice levný zdroj proteinu. Chov cvrčků je ve zcela opačné situaci, neexistuje téměř žádný výzkum popisující osvědčené postupy velkochovu cvrčků. Nižší nároky na přírodní zdroje jsou však na straně cvrčků. Když se nám podaří dosáhnout vylepšení, na kterých pracujeme, tak věříme, že z tohoto udržitelného zdroje proteinu budeme schopni udělat i ten nejlevnější.“

Cvrččí farma v každém městě

Jedna farma nevyřeší nefunkční potravinářský systém na celém světě, bez ohledu na to, kolik výzkumu se na ní uskuteční. Proto má Sens mnohem větší cíl. Motivací pro výstavbu moderní farmy pro velkochov cvrčků bylo výrazně stlačit cenu cvrččího proteinu a vyvinout know-how, které umožní replikovat takovou farmu kdekoli na světě.

„Jakmile poptávka po cvrččím proteinu vzroste, tak si dovedeme představit, že na předměstí všech světových metropolí budou vysoce efektivní automatizované cvrččí farmy. Bude to systém z farmy na stůl v tom nejlepším slova smyslu. Jako lokalitu naší první farmy jsme si vybrali Thajsko, protože zde již existuje tradice a určité know-how chovu cvrčků. Spolupracujeme s tamějšími univerzitami a najímáme pracovníky s praxí v tomto oboru. Horké klima této země je také velice vhodné pro chov cvrčků.“

Podpoř naši misi

Chceš nás podpořit ve snaze udělat cvrččí protein stejně dostupný a atraktivní jako maso? Nejlepší, co můžeš udělat, je koupit si cvrččí protein z naší farmy. Vyzkoušej naše vylepšené proteinové tyčinky, bezlepkové těstoviny, křupavé krekry, čokoládový blend nebo cvrččí mouku s 100% obsahem cvrčků z naší farmy.

More articles