Zákulisí cvrččí farmy – Je to bezpečné a hygienické?

Zákulisí cvrččí farmy – Je to bezpečné a hygienické?

30 Sep 2020Team Sens

Hygiena a bezpečnost chovu cvrčků je předmětem spousty dotazů. Stále je to poměrně nová věc, takže chápeme určité obavy. V tomto článku se pokusíme ukázat, co na naší farmě pro hygienu děláme a díky čemu je cvrččí protein zcela bezpečný.

Co se stane s cvrččími exkrementy?

Ten úplně nejčastější dotaz je směřován k tomu, co se stane s exkrementy cvrčků. Vzhledem k množství cvrčků na farmě nemůžeme každého zpracovat stejným způsobem jako to dělají na farmách s prasaty či skotem. Proto přestáváme cvrčky přibližně 24 hodin před sklizní krmit, aby se jejich trávicí trakt přirozeně vyprázdnil. Díky tomu zabráníme hromadění bakterií a výskytu zbytků krmiva v cvrččí mouce. Cvrčci jsou schopni ve volné přírodě přežít i 2 týdny bez potravy, takže tento krátký půst pro ně není nic zvláštního.

Když už mluvíme o exkrementech, tak musíme zmínit také tzv. “Frass”. Kombinaci cvrččích exoskeletů a exkrementů, která se takto nazývá totiž lze použít jako vynikající bio hnojivo a přirozený pesticid při pěstování rostlin. Díky tomu se mohou cvrčci stát součástí cirkulární ekonomiky. Jako krmivo dostávají rostlinný bioodpad a vedlejší produkt jejich chovu se pak vrací rostlinám v podobě hnojiva a pesticidu.

Mnohonásobný proces čištění

Eliminace exkrementů je však pouze prvním krokem v dlouhém procesu zajišťujícím hygienické standardy a bezpečnost produkce na naší farmě. Jakmile jsou cvrčci sklizeni, tak podstupují důkladné čištění a sterilizaci. Na farmě používáme systém tři stupňů čištění s pomocí filtrované vody a UV paprsků. V dalších fázích zpracování pak vlhkou hmotu z cvrčků převaříme, sušíme a meleme.

Kontrola kvality

Všechny tyto procesy jsou průběžně monitorovány a na několika místech jsme schopni případný problém odhalit pomocí kontroly kvality a laboratorních testů. Bezpečnost je pro nás opravdu důležitá a proto jsme také první cvrččí farmou na světě, která má certifikaci Good Agricultural Practices (GAP). Máme také nejvyšší možné bezpečnostní certifikace, které lze v získat v potravinářském průmyslu.

OSN doporučuje cvrčky jako bezpečné

Pro chov cvrčků nejsou potřeba antibiotika a je také mnohem bezpečnější než chov skotu či kuřat z hlediska přenosu nemocí způsobených chřipkovými viry či koronaviry. Jde o zoonotické onemocnění, tedy takové, které se přenášejí ze zvířete na člověka. Na toto téma jsme se více rozepsali v minulém článku.

„Riziko zoonotických infekcí u hmyzu považujeme za velice nízké, vzhledem k tomu, že je hmyz z taxonomického hlediska od člověka velice vzdálený (1).“

Podpoř udržitelný startup s velkou misí, vyzkoušej Sens produkty

Misí Sens je, aby cvrččí protein chutnal lahodně a vypadal skvěle! Můžeš to vyzkoušet díky našim neodolatelným tyčinkám, bezlepkovým těstovinám, slaným proteinovým krekrům, cvrččí mouce na pečení nebo výživnému čokoládovému protein blendu.

Zdroje:

1)  FAO (Food and Agriculture Organization of the UN), ‘Edible insects – Future prospects for food and feed security’, Rome 2013, http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf

More articles